Ντροπή: Δεν πειράζει να είσαι ντροπαλός!

Η Ντροπή είναι ένα συναίσθημα που για κάποιους ανθρώπους τους συνοδεύει κάθε μέρα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Δηλαδή, είναι ντροπαλοί, εσωστρεφείς τύποι και, όχι απαραίτητα θέλουν να κλείνονται στον εαυτό τους, αλλά με το να νιώθουν ντροπή σημαίνει πολλά! Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσω περισσότερο για τα θετικά της ντροπής καθώς και την διαχείρισή της, παρά όπως άλλα άρθρα που την χαρακτηρίζουν κάτι άσχημο μόνο. Η ντροπή είναι κομμάτι μας…

Λοιπόν, οι ντροπαλοί άνθρωποι και γενικά όσοι ντρέπονται μερικές φορές να μιλήσουν ή να κάνουν το οτιδήποτε, τους αρέσει να σκέφτονται και να επεξεργάζονται περισσότερο το τι συμβαίνει ή κάνουν. Επίσης, τους αρέσει η ηρεμία, η γαλήνη γύρω τους καθώς και δεν τους είναι εύκολο να κάνουν γρήγορα παρέες, φίλους. Βέβαια, ο κάθε ντροπαλός τύπος διαφέρει από τον άλλον ντροπαλό, άρα δεν σημαίνει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απαραιτήτως ίδια για όλους.

Για εμένα, ως ντροπαλός άνθρωπος που είμαι, όταν νιώθει κάποιος ντροπή, πιστεύω ότι η ντροπή, όπως και το άγχος και ο φόβος, έρχεται, για να τον προστατέψει. Αν ξεφύγει από τα όριά της, είναι μερικές φορές βασανιστική, όμως δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθεί να σε κάνει να νιώθεις ασφαλής! Δηλαδή, αν έρθει κάποια άσχημη σκέψη ότι αυτά τα παιδιά, που θέλω να γνωρίσω, με θεωρούν κακό ή γελοίο, τότε θα εμφανιστεί η ντροπή, για να μην πάω να τους γνωρίσω ή έστω να τους γνωρίσω με επιφυλακτικότητα, ώστε να νιώθω ασφαλής και να μην πληγωθώ!

Όμως, καλό είναι να συνεργαζόμαστε με την ντροπή και να της λέμε ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάμαι, καθώς ακόμα κι αν γίνει κάτι άσχημο, εγώ θα το αντιμετωπίσω και θα περάσει. Δηλαδή, χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος, πολύ ή λίγο ντροπαλός, να αποδεχτεί το συναίσθημα της ντροπής, να βρει τα θετικά του, αλλά και τα αρνητικά του, και μετά να προσπαθεί να καθησυχάζει την ντροπή, ώστε να ξεπεράσει τον εαυτό του και να κάνει κάτι το οποίο είτε φοβόταν, είτε απλά ντρεπόταν για αυτό!

Επομένως, ας μην την φοβόμαστε την ντροπή, αλλά ας την έχουμε ως φίλη, γιατί είναι ένα χαρακτηριστικό μας πολύ ενδιαφέρον. Μας προειδοποιεί για πολλά, αλλά μας δημιουργεί και αμηχανία, για αυτό και πρέπει να το διαχειριζόμαστε!

2 σκέψεις σχετικά με το “Ντροπή: Δεν πειράζει να είσαι ντροπαλός!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s