Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Το Θέατρο ως φορέας πολιτισμού!

Όταν, σήμερα αλλά και διαχρονικώς, γίνεται συζήτηση για πολιτισμό, ένα είναι σίγουρο, δεν μπορεί να παραληφθεί από αυτήν το Θέατρο. Διότι είναι φορέας πολιτισμού, τόσο των Ελλήνων, όσο και της παγκόσμιας κοινωνίας.

Γιατί, το Θέατρο είναι μια από τις μακροβιότερες τέχνες στην ιστορία της Ανθρωπότητας, ξεκινώντας από την ιστορία των Ελλήνων. Δηλαδή γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στην Αρχαία Αθήνα, διότι τότε και εκεί υπήρχε η Ελευθερία με την όλη σημασία της λέξης και έννοιας. Υπήρχε, όμως, μάλιστα η Ελευθερία του Λόγου και της Έκφρασης που είναι στοιχείο της Δημοκρατίας, μαζί με όλες τις άλλες Ελευθερίες! Για αυτό, το Θέατρο μπόρεσε και γεννήθηκε: επειδή ο Έλληνας, ο άνθρωπος μπορούσε και να εκφράζεται και να συναναστρέφεται ελεύθερα. Δηλαδή, αυτός ο πολιτισμός ήταν ανθρωποκεντρικός και κοσμοκρατικός και δεν υπήρχε ο τόσος φόβος, όπως τον Μεσαίωνα ή και τώρα. Έτσι, αναπτύχθηκε το Δράμα με κατηγορίες την Τραγωδία, την Κωμωδία και το Σατυρικό Δράμα! Και τελικά, το Θέατρο έγινε Παγκόσμιο Αγαθό του Παγκόσμιου Πολιτισμού, διότι μετά πέρασε από πολλούς σταθμούς της Ιστορίας και μοιράστηκε σε όλους!

Το Θέατρο είναι η τέχνη των τεχνών, διότι σε αυτήν συνδυάζονται οι υπόλοιπες τέχνες από όλους τους συντελεστές μιας παράστασης, όχι μόνο από τους ηθοποιούς. Μουσική, Ζωγραφική, Φωνητική, Υποκριτική και όλες οι καλές τέχνες, μπορούν να συνθέσουν αυτό που λέμε Θέατρο.

Γιατί, όμως, είναι φορέας πολιτισμού;

Καθώς ο πολιτισμός φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά με επικοινωνία και έκφραση, όπως και το Θέατρο. Μόνο που στο Θέατρο ο καθένας κερδίζει κάτι παραπάνω, μπαίνει και στα «παπούτσια του άλλου». Δηλαδή, ο καθένας προσπαθεί και τα καταφέρνει, αν το απολαύσει, να καταλάβει και να γνωρίσει πρώτα τον εαυτό του και μετά τον άλλον, τον διπλανό του, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό και αξιοθαύμαστο.

Για αυτό, ακόμα κι αν βαριέται κάποιος να παρακολουθήσει ή και να παίξει ως οποιοσδήποτε συντελεστής, καλό είναι να προσπαθήσει να το δοκιμάσει, διότι, όχι μόνο αυτός, αλλά όλοι κερδίζουν πολλά μέσα στα οποία ανοίγουν και οι ορίζοντές τους.

Για αυτό υπάρχει η σημερινή ημέρα: 27/03, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, για να μας θυμίζει τι πολιτισμό έχουμε, πώς το αξιοποιούμε και πώς θα έπρεπε αλλά και την αξία του Θεάτρου καθ’ αυτή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s