Επαγγελματικός Προσανατολισμός: «Να κάνετε αυτό που Αγαπάτε!»

Όπως τα παλαιά χρόνια, ακόμα και τώρα, την σημερινή εποχή, φαίνεται ότι ο κόσμος δεν μαθαίνει από τα λάθη του, όσον αφορά τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό! Δηλαδή, για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένοι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν την ζωή που θέλουν εκείνοι και όχι τα ίδια. Τα πιέζουν να διαβάζουν μανιωδώς, για να περάσουν σε «καλές σχολές» και να έχουν επαγγελματική αποκατάσταση όσον αφορά τον μισθό και το να μην μείνουν άνεργοι. Αποτέλεσμα αυτού είναι το παιδί να αναστατώνεται και να παίρνει λάθος αποφάσεις… Όμως, αλήθεια, ρώτησε κανείς ποτέ τα παιδιά τι θέλουν πραγματικά εκείνα; Γιατί χρησιμοποιείται ο όρος «καλές σχολές», υπάρχουν κακές σχολές δηλαδή;

Κάτι που δεν σκέφτονται σχεδόν όλοι είναι ότι ο κόσμος δεν λειτουργεί και δεν πρέπει να λειτουργήσει όπως στο παρελθόν. Δεν υπάρχει αντίλογος ότι οι γονείς θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Καλά κάνουν μέχρι ένα σημείο, γιατί στην συνέχεια αποδεικνύουν πόσο προσκολλημένοι είναι όλοι τους στο παρελθόν. Όχι μόνο οι γονείς, αλλά και καθηγητές και όποιος έχει σχέση με τα παιδιά. Διότι όχι μόνο αλλάζουν τα δεδομένα και οι ανάγκες των εποχών, αλλά αλλάζει και η νοοτροπία ή μάλλον προσπαθεί να αλλάξει: πια, αυτό που προέχει πρώτο-πρώτο είναι το παιδί να μπορεί να αφήσει την φωλιά της οικογένειας, ανοίγοντας τα φτερά του να πετάξει και, όταν το κάνει αυτό, να μπορεί να διαμορφώσει το ίδιο την ζωή του και, φυσικά, να είναι ευτυχισμένο.

Δηλαδή, προτεραιότητα είναι τα παιδιά να κάνουν αυτό που αγαπάνε, ανεξάρτητα αν τα παλαιά χρόνια οι παλαιοί άνθρωποι έκαναν αυτό που είχε ως παράδοση η οικογένειά τους κτλ. Προέχει η ευτυχία των Παιδιών και όλα τα άλλα έρχονται…

Τα παιδιά πρέπει και έχουν δικαίωμα να κάνουν αυτό που θέλουν, αυτό που αγαπάνε, αυτό που τους ταιριάζει, που ονειρεύονται και τα κάνει ευτυχισμένα, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα εμποδίσει από αυτό! Και επειδή, γενικά, δεν μπορούν να τηρηθούν αυτά, έρχεται και «κουμπώνει» ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Δηλαδή, η διαδικασία με την οποία παιδί ή και ενήλικας προσανατολίζεται σωστά, για να βρει την επαγγελματική του πορεία που του ταιριάζει στην ζωή του.

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι για όλους. Και για μαθητές και για γονείς και για καθηγητές και, γενικά… για όλους. Γιατί, χάρις αυτόν ο μαθητής βρίσκει αυτό με το οποίο θέλει να ασχοληθεί στηριζόμενος από γονείς και καθηγητές, οι οποίοι και οι ίδιοι μαθαίνουν πολλά.

Με τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και μάλιστα τον σωστό, ο καθένας προσπαθεί να βρει τον δρόμο του. Δηλαδή, προσπαθεί να βρει και να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του, τις δεξιότητές του και τα ενδιαφέροντά του. Προσπαθεί να αρχίσει να δίνει περισσότερη προσοχή στα προτερήματά του και να επενδύει ακόμα πιο πολύ σε αυτά. Κι όλα αυτά γιατί είναι αναγκαία; Γιατί, έτσι θα ενθαρρύνεται ακόμα πιο πολύ να διαβάζει ο μαθητής, να προσπαθεί, γιατί θα σκέφτεται ότι θα έχει να φτάσει σε έναν στόχο ταιριαστό σε εκείνον και όλο δικό του, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται ως καλύτερος άνθρωπος σταδιακά με τον αγώνα που δίνει! Έτσι, θα ανακουφιστεί, ακόμα, και από το βαρύ άγχος και την βαριά απογοήτευση από το εκπαιδευτικό σύστημα. Με λίγα λόγια, βρίσκει αρχικά την σχολή που του ταιριάζει, γιατί δεν υπάρχουν καλές ή κακές σχολές, αλλά αυτές που ξεχωρίζουν για τον καθένα.

Άρα, είναι απίστευτα μεγάλη η σημασία του προσανατολισμού αυτού στην ζωή όλων, αφού το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί, έτσι, να αναγνωρίσει τις κλίσεις και τις δεξιότητές του αλλά και να γνωρίσει τον ίδιο του τον εαυτό! Επεξηγηματικά, όχι μόνο όσοι είναι παιδιά, αλλά και οι ενήλικες μπορούν να κάνουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Γιατί ποτέ δεν είναι αργά… Ποτέ αργά για νέο ξεκίνημα στην ζωή. Γιατί οι λάθος επιλογές, ο λάθος επαγγελματικός προσανατολισμός οδηγεί σε πολλά προβλήματα, όπως η ανεργία, όπως φαίνεται στην καθημερινότητά μας! Για αυτό είναι στα χέρια μας να το διορθώσουμε αυτό. Άρα, το Συμπέρασμα είναι: «Να κάνετε αυτό που Αγαπάτε!».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s