Συνείδηση και Ευαισθητοποίηση

Ένα μπλογκ Έκφρασης και Συναναστροφής, Συνείδησης και Στοχασμού με στόχο την Ευαισθητοποίηση! 😉

Μητρική Γλώσσα: Κάτι παραπάνω από ένα μέσο επικοινωνίας!

Κάθε μέρα επικοινωνούμε, για να εκφραστούμε για διαφόρους λόγους. Είτε για να αντιπαραθέσουμε απόψεις, είτε να εκφράσουμε συναισθήματα, παράπονα… Και πιο είναι το συχνότερο μέσο επικοινωνίας; Φυσικά, η ίδια η Γλώσσα και πιο συγκεκριμένα η Μητρική!

Ήδη με παραδείγματα από ιστορίες λαών, όπως αυτών που έχουν σλαβική καταγωγή, φαίνεται ότι, όχι γενικά ο άνθρωπος θέλει να μιλήσει και να εκφραστεί, αλλά, μόλις σε αυτούς τους λαούς άρχισε να υπάρχει γλώσσα που να πατάει στα πόδια της, και ότι άρχισε να αναπτύσσεται και η ίδια η Κοινωνία και οι άνθρωποί της πνευματικά, όπως στις τέχνες.

Η ίδια η Γλώσσα η Μητρική, όμως, για οποιονδήποτε λαό, είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό μέσω επικοινωνίας! Είναι ο καθρέπτης του πολιτισμού του, καθώς χάρις την γλώσσα αναπτύχθηκε παράδοση, δηλαδή μέσω της επικοινωνίας, και τα ήθη και τα έθιμα. Αλλά και του χαρακτήρος και της ψυχοσύνθεσής του καθενός μέλους του λαού αυτού, γιατί με τον τρόπο που συνδέει ο κάθε άνθρωπος τις λέξεις και με πόσο απλά μιλάει κτλ φαίνεται, για παράδειγμα, αν είναι εσωστρεφής ή εξωστρεφής χαρακτήρας. Είναι ένα κομμάτι της ταυτότητας αυτού του λαού και κομμάτι της ιστορίας του! Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος εξελίσσεται και ζει μέσα στον καθένα και είναι το ανώτατο πνευματικό αγαθό!

Φανταστείτε τους ανθρώπους να ήταν όλοι ίδιοι. Αυτό θα ήταν μονότονο και εξωφρενικά ψυχρό και δεν θα υπήρχαν άνθρωποι, αλλά άνθρωπος (δηλαδή δεν θα υπήρχε λόγος να χρησιμοποιούμε τον πληθυντικό, αφού όλοι θα ήταν ίδιοι), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ιδιόμορφη και διαφορετική έκφραση! Ο κάθε άνθρωπος θα έχανε την προσωπικότητά του! Αυτό θα συνέβαινε και στις μητρικές γλώσσες των λαών, αν ήταν αντικαταστημένες από μια κοινή γλώσσα παγκοσμίως: ο κάθε λαός θα έχανε την ταυτότητά του ή έστω ένα μέρος από αυτήν, γιατί ακριβώς θα έχανε τα ξεχωριστά της στοιχεία!

Άρα, η Μητρική Γλώσσα είναι και αυτή ένας ζωντανός οργανισμός, με τον οποίο το κάθε άτομο της Κοινωνίας που την ομιλεί εκφράζει κάτι παραπάνω από τις απόψεις του!

Και για αυτό πρέπει να σεβόμαστε την Μητρική μας Γλώσσα και να την αξιοποιούμε καταλλήλως στην καθημερινότητά μας, ακόμα κι αν αδιαφορούμε, γιατί ποτέ κανείς δεν μας έμαθε την αξία της! Είναι κομμάτι μας…

Published by

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: