
Γνώση… Τι πραγματικά σημαίνει για έναν άνθρωπο; Είναι μια απλή λέξη που την χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα ή κάτι παραπάνω ακόμα και από μια σημαντική έννοια στην ζωή μας; Και αξίζει να την επιδιώκουμε…;
Σήμερα, γιορτάζουμε τους τρεις Αγίους μας που υπερασπίστηκαν τα γράμματα και την γνώση, τους Τρεις Ιεράρχες. Δηλαδή, είναι η σημαντική εορταστική ημέρα των γραμμάτων, της γνώσης.
Φανταστείτε και το πιο μικρό και απλό παράδειγμα: Αν δεν ανησυχούσαμε ως άνθρωποι και δεν θέλαμε να γνωρίζουμε, δηλαδή να έχουμε την γνώση για το αν είναι καλά ένας φίλος μας ή οικογένειά μας ή οποιοσδήποτε μας ενδιαφέρει, πώς θα ήμασταν; Δεν θα μέναμε στην άγνοιά μας και θα βασανιζόμασταν με απορίες, περιέργεια, άγχος και αγωνία και πολλά άλλα για το αν είναι καλά οι αγαπημένοι μας, γιατί δε θα κατείχαμε την απαιτούμενη γνώση; Όπως είναι σημαντικό να γνωρίζεις το αν κέρδισε η ομάδα σου στο χθεσινό ματς που δεν μπόρεσες να παρακολουθήσεις, έτσι είναι σημαντική η επιδίωξη της γνώσης και η ίδια η γνώση αυτήν καθ’ αυτήν γενικά για το οτιδήποτε!
Όταν μαθαίνεις απαντάς σε κάποια ερωτήματα και μετά οι καινούργιες γνώσεις σου δημιουργούν νέα ερωτήματα και η ίδια διαδρομή πάλι από την αρχή! Τα ερωτήματα δεν σταματούν ποτέ, γιατί η γνώση ως απάντηση σε αυτά είναι ατελείωτη, όπως και η γνώση δεν σταματά ποτέ, γιατί το ίδιο κάνουν και τα ερωτήματα!
Άτα, η Γνώση είναι η σημαντική τροφή νου και ψυχής! Με την γνώση ως τέτοια τροφή ο άνθρωπος εξελίσσεται και αναπτύσσεται ανοίγοντας τους ορίζοντές του! Γιατί, όπως περιγράφτηκε παραπάνω, μπαίνει σε ένα, αν και μερικές φορές κουραστικό, χορταστικό και ευχάριστο κυνήγι γνώσεων, για να χορτάσει με απαντήσεις στα ερωτήματά του!
Με την επιδίωξη της Γνώσης, ο άνθρωπος μαθαίνει πώς να… μαθαίνει! Και το θέλει πολύ να μαθαίνει… Επομένως, αναγνωρίζει ότι δεν ξέρει τίποτα και ότι θέλει να προσπαθήσει να μαθαίνει όλο και περισσότερο, για να αφανίσει την άγνοιά του! Δηλαδή, με αυτό τον τρόπο, γνωρίζει ότι δεν ξέρει τίποτα μπροστά σε κάθε καινούργιο που θέλει να μάθει (και δεν το παίζει έξυπνος) και προσπαθεί να μην κρύψει την άγνοιά του για αυτό, αλλά να την καταπολεμήσει!
Με την Γνώση ο άνθρωπος μαθαίνει πώς να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του, πώς να παίζει ένα μουσικό όργανο, να διαβάζει και να γράφει, να μαθαίνει πώς να μαγειρεύει και άλλα πολλά… Όμως, σημαντικό από όλα αυτά είναι να μαθαίνει και το χρήσιμο και ιδιαιτέρως αυτό που τον ευαισθητοποιεί και του ελκύει το ενδιαφέρον! Γιατί, τότε θα θέλει να μαθαίνει περισσότερα και περισσότερα και να χρησιμοποιεί αυτές τις γνώσεις αποδοτικά!
Όμως, η γνώση είναι δύναμη! Και όπως η δύναμη σημαίνει ευθύνη, άρα και η γνώση είναι ευθύνη! Οπότε πρέπει να προσέχουμε πώς και γιατί χρησιμοποιούμε αυτήν την γνώση! Για καλό, για κάτι άσχημο, με σωστό τρόπο, με λανθασμένο;
Άρα, Γνώση είναι το υπόβαθρο, για να εξελιχθεί μόνη της μια ψυχή είτε είναι ανθρώπου είτε κοινωνίας! Είναι το υπόβαθρο για την απόκτηση μιας δύναμης που θα χρησιμοποιηθεί με ευθύνη! Είναι μια απάντηση στα ερωτήματα και η σκυτάλη για τα επόμενα! Είναι μια πνευματική ικανοποίηση και το απαιτούμενο εργαλείο, για να προχωρήσουμε μπροστά! Είναι ικανοποίηση…!
Για αυτό, να επιδιώκεται την αλήθεια πίσω από κάθε ερώτημα περιέργειας και θαυμασμού αναγνωρίζοντας το ότι δεν ξέρετε τα πάντα, για να αφήσετε ενέργεια για το κυνήγι της αλήθειας! Με λίγα λόγια, Φιλοσοφήστε ή πείτε το όπως θέλετε…
Γιατί, όσο μεγάλη κι αν φαίνεται η λέξη αυτή, «Φιλοσοφία», είναι κάτι απλό και άξιο, για να επιδιώκουμε την αλήθεια πίσω από το γιατί, όσο έξυπνοι κι αν είμαστε ή φαινόμαστε! Γιατί, Φιλοσοφία είναι η επιδίωξη της γνώσης, της σοφίας και μετέπειτα της αλήθειας! Και αφού είναι μια τέτοια επιδίωξη, φέρνει την ικανοποίηση στην ζωή… Θέλει κόπο και αφοσίωση… Όμως, και πάλι είναι κάτι ανεξήγητο…!
Σχολιάστε