Δημοκρατία και Κοινωνία: Μια Σχέση που πρέπει να διατηρείται Δυνατή!

Δημοκρατία και Κοινωνία… Μια σχέση αλληλένδετη γεμάτη με καλές στιγμές αλλά και διαταραχές και μια απερίγραπτα ιδιόμορφη ιστορία! Η Δημοκρατία ανήκει στην Κοινωνία και η Κοινωνία την αγκαλιάζει όπως μπορεί καλύτερα!

Η ίδια η σχέση γεννήθηκε κατά την διάρκεια της καλύτερης φάσης της Αρχαίας Αθήνας, στην τότε Αρχαία Ελλάδα, τον 5ο αιώνα π.Χ., κατά την οποία αναπτύχθηκαν, χάρις αυτήν και τους Αθηναίους που την διατηρούσαν, πολλές τέχνες, κατασκευάστηκαν έργα και θεμελιώθηκε η Δημοκρατική Ιδεολογία κατά την οποία γεννήθηκε η Ελεύθερη Έκφραση και η σκέψη ότι με την σωστή διαβίωση με την Δημοκρατία, όλα κυλάνε αρμονικά!

Δηλαδή, Δημοκρατία δεν είναι το πολίτευμα, αλλά η δικαιότερη διαχείριση της Κοινωνίας με μέτρο, ισορροπία, αρμονία και ελευθερία! Δημοκρατία σημαίνει ότι η Διαχείριση της Πολιτείας, η εξουσία, επιτυγχάνεται από τον δήμο, δηλαδή τον λαό, με Ελεύθερη Έκφραση και Βούληση, με συλλογικότητα και ηθικές αξίες!

Όμως, όλα αυτά, τα παραπάνω περιγεγραμμένα είναι υποτίθετικά θεωρητικά και, δυστυχώς, σήμερα, πια έχει φύγει το «υποτίθετικά» και αναγκαστικά όλα αυτά και οι όλες ιστορικές περιπέτειες Δημοκρατίας και Κοινωνίας μέχρι στιγμής πηγαίνουν χαμένα! Γιατί, όσο και να προχωρήσουμε μπροστά στον τομέα της Τεχνολογίας και της Επιστήμης, η ανθρωπότητα κάνει πάρα πολλά σημαντικά βήματα πίσω ξανά και ξανά, γιατί απλά δεν μαθαίνει από τα Λάθη της! Γιατί, στο παιχνίδι μπαίνει το Συμφέρον, ο Φόβος, η Ανασφάλεια για το αύριο…

Τι να κάνουμε τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, την ζωή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα ταξίδια στο διάστημα, αν διαπράττονται πόλεμοι, υπάρχει πείνα και φτώχια και αρρώστια, ψυχική και σωματική, και πολλά άλλα που σκοτώνουν ζωές και ζωές ανθρώπινες ή απλά τις καταστρέφουν βασανίζοντας κάθε ημέρα αυτούς τους ανθρώπους!

Γιατί, από την στιγμή που υπάρχει Δημοκρατία στα περισσότερα κράτη του κόσμου, θεωρούμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι, ενώ, στην πραγματικότητα, δεν προσφέρουμε καμία αλληλεγγύη, καθόμαστε στην ηρεμία μας ή και εκμεταλλεύονται τις άσχημες περιστάσεις κάποια κράτη!

Και όσον αφορά την ίδια την Δημοκρατία, θα σκεφτούν πολλοί, και καλά θα κάνουν, ότι θα νοιαστούμε για ηθικού προβληματισμού προβλήματα των συνανθρώπων μας, από την στιγμή που δεν μπορούμε ούτε την Κοινωνία μας να βελτιώσουμε;

Έχετε απόλυτο δίκιο! Για αυτό όλοι μας ως άνθρωποι πρέπει να ξυπνήσουμε, να φροντίσουμε την Κοινωνία μας ακολουθώντας την ηθική μας και κυνηγώντας όλα τα εμπόδια για την διατήρηση και εξέλιξη της Δημοκρατίας και μετά να συνειδητοποιήσουμε πώς έχουμε υποχρέωση, δηλαδή είναι ευθύνη μας, να αφήσουμε λίγο το «εγώ» και να κοιτάξουμε το «εμείς»! Γιατί, η Δημοκρατία είναι ένα δώρο πολύτιμο και καλό είναι να το φυλάξουμε καλά…!

Ένας για όλους και όλοι για έναν!

(Ναι, είμαι και εγώ ένας από όλους μας που δεν τηρεί την Δημοκρατική του Παιδεία κάνοντας τα ίδια λάθη! Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κριτή, επειδή γράφω το άρθρο!)

Ευάγγελος Μπουραζάνας

2 σκέψεις σχετικά με το “Δημοκρατία και Κοινωνία: Μια Σχέση που πρέπει να διατηρείται Δυνατή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s