Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, ξεχωριστοί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συναρπάζουν δημιουργώντας έναν χαρακτήρα ισορροπημένος, ανεξάρτητα πώς θέλουμε να του συμπεριφερόμαστε. Έτσι γίνεται και με τον νου του ανθρώπου…
Υπάρχουν άτομα ευφυή, αλλά και άτομα που δεν χρησιμοποιούν πολύ το μυαλό του και είναι απολύτως φυσιολογικό! Ο νους του ανθρώπου διαφέρει από άτομο σε άτομο, όπως και η Συναισθηματική Νοημοσύνη!
Ας πούμε ένας έφηβος, μαθητής Λυκείου και, μάλιστα, τρίτης τάξης, γράφει τεστ ή και Πανελλήνιες. Και αγχώνεται τόσο πολύ που του τρέχει ο ιδρώτας σαν τρεχούμενο ποτάμι! Τι μπορεί να κάνει ο ίδιος, για να συγκεντρωθεί με όλες τις δυνάμεις του και να γράψει ικανοποιητικά; Φυσικά, να καταλάβει ότι αγχώνεται, δηλαδή να αναγνωρίσει το συναίσθημά του και να το αντιμετωπίσει αποδεχόμενος την ύπαρξή του και επιδιώκοντας την ηρεμία, να συμφιλιωθεί μαζί του και να το χρησιμοποιήσει, για να να βρεθεί σε μια εγρήγορση και συγκεντρωμένος να γράψει καλά!
Αυτό, λοιπόν, είναι ένα παράδειγμα μιας δυνατής Συναισθηματικής Νοημοσύνης… Όμως, τι είναι, πιο συγκεκριμένα, η Συναισθηματική Νοημοσύνη;

Πολύ απλά, αυτή η νοημοσύνη είναι η ικανότητα του καθενός να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και να τα ελέγχει, ώστε να βρίσκονται σε μια ισορροπία και ο ίδιος να βρίσκεται σε μια αρμονία, έχοντας πλήρη κατάρτιση του εαυτού του. Δηλαδή, είναι η δύναμη του καθενός να βάζει σε ισορροπία τα συναισθήματά του και τον εαυτό του!
Ακόμα, ως συναισθηματικά έξυπνος, μπορείς να αναγνωρίσεις και τα συναισθήματα κάποιου μέσα από την συμπεριφορά του, είτε έχεις δεθεί μαζί του είτε όχι! Άρα, βοηθάει και σε μια καλύτερη σχέση και στην εξέλιξή της, καθώς βοηθάει να καταλάβεις περισσότερο τον άλλον συναισθηματικά και ψυχικά και να συνδέεσαι πιο εύκολα μαζί του!
Και είναι σημαντικό η συναισθηματική νοημοσύνη να εξελιχθεί μέσα σε κάποιον, ώστε να ανοίξει περισσότερο τους πνευματικούς και ψυχικούς του ορίζοντες και να εξελιχθεί ως άτομο! Και αυτό θα επιτευχθεί με το άνοιγμα των οριζόντων του με αντίδραση σε ερεθίσματα, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και ενσυναίσθησης!

Συναισθηματική Νοημοσύνη…
Ευάγγελος Μπουραζάνας