Νέες τεχνολογίες που ήρθαν για να μείνουν: Μπορούν να μας αλλάξουν ως χαρακτήρες;

Σίγουρα, σε σχέση με άλλα χρόνια, ζούμε σε μια άλλη, παράλογη για τις παλαιές γενιές, τέλεια για τις σημερινές, και εξωπραγματική γενικά εποχή! Όπου η τεχνολογία είναι η προέκταση του σωματικού και πνευματικού μας κόσμου.

Κάθε μέρα βλέπουμε και κάτι καινούργιο! Αστειευόμενοι θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε λίγο θα είμαστε σε έναν κόσμο εξαρτημένο από τις υπηρεσίες των ρομπότ.

Η τεχνολογία πια έχει αναπτυχθεί περισσότερο ραγδαία από ότι θα περιμέναμε να αναπτυχθεί ακόμα πιο πολύ ο άνθρωπος! Τα smartphones γίνονται ακόμα πιο έξυπνα μαζί και οι άλλες συσκευές με μυστικές παρακολουθήσεις ολόκληρου του κόσμου, εξελίσσονται νέοι τρόποι καταπολέμησης της περιβαλλοντικής κρίσης, όπως η ηλεκτροκίνηση. Νέοι τρόποι διδασκαλίας (ακόμα και στην Ελλάδα) με ανεπτυγμένη τεχνολογία και θεατρικές παραστάσεις με αμέτρητα και ποιοτικά ψηφιακά μέσα έχουν αλλάξει την πραγματικότητα στην οποία ζούμε (τουλάχιστον για τους παλαιούς)!

Σε αυτήν την ιστορία, υπάρχουν και πλεονεκτήματα αλλά και αρκετά μειονεκτήματα! Για να μην πολυλογώ, τα πλεονεκτήματα γεννιούνται αν κάνουμε σωστή χρήση των τεχνολογιών που έχουμε στα χέρια μας, όμως αν κάνουμε κατάχρησή τους είτε με την υπερβολή είτε για κακόβουλα σχέδια κατά την ανθρωπότητα, εκεί συναντάμε την αρνητική της τεχνολογίας και του κόσμου που έχει δημιουργήσει!

Δηλαδή, αυτός ο Σημερινός Ψηφιακός Κόσμος μας αλλάζει ανάλογα με το πώς θα τον διαχειριστούμε. Μας προσφέρει γρήγορη πρόσβαση σε ένα τεράστιος πλήθος πληροφοριών, ενώ ταυτόχρονα, αν και μας φέρνει κοντά σε όλους παγκοσμίως, μπορεί και να μας απομακρύνει από τους αγαπημένους μας και την πραγματικότητα, να θεωρούμε ως ευχαρίστηση μόνο, για παράδειγμα, να συναναστρεφόμαστε με τους «φίλους» που γνωρίζουμε ή όχι από κοντά στα social media.

Δηλαδή, αν θες να βγεις μια βόλτα με έναν φίλο, κλείσε το κινητό, θα τα δεις άλλη φορά τα μηνύματα, τώρα είσαι με τον φίλο σου και περνάς την ώρα μαζί του!

Γιατί, όντως, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μας αλλάξουν ως χαρακτήρες, ανάλογα με την χρήση που τους κάνουμε!

Για αυτό είναι σημαντικό να βάζουμε ένα μέτρο στην χρήση των τεχνολογιών και να μην εξαρτόμαστε από αυτές! Να τις χρησιμοποιούμε, αλλά όχι υπερβολικά…

Οι νέες τεχνολογίες ήρθαν, για να μείνουν, και όχι μόνο πρέπει να το αποδεχτούν ακόμα και οι ενήλικες που δεν το έχουν κάνει ακόμα, αλλά ας τις χρησιμοποιούμε όταν και όπως χρειάζονται!

Ευάγγελος Μπουραζάνας

4 σκέψεις σχετικά με το “Νέες τεχνολογίες που ήρθαν για να μείνουν: Μπορούν να μας αλλάξουν ως χαρακτήρες;

  1. Καλησπέρα και καλή χρονιά!
    Νομίζω μας έχουν αλλάξει ήδη είτε προς το καλύτερο (βελτίωση στον ιατρικό κλάδο) είτε προς το χειρότερο (υπερκατανάλωση και εξάρτηση σε όλους σχεδόν τους τομείς).
    Όλα τα πράγματα έχουν τα καλά και τα κακά τους.
    Ισχύει όμως αυτό που έγραψες κι εσύ. Καλό είναι να υπάρχει μέτρο!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s