Επιτέλους όλα ήρθαν στην κανονικότητα έστω με αργούς ρυθμούς. Και τα παιδιά μπορούν να στοχαστούν τι πραγματικά θέλουν να κάνουν στην ζωή τους (κυρίως οι έφηβοι).
Και ο επαγγελματικός προσανατολισμός έχει ύψιστη σημασία τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.
Στενάχωρο είναι ότι πολλά παιδιά μπερδεύονται στο τι να διαλέξουν, καθώς το εκπαιδευτικό σύστημα τους «κουτσουρεύει» τα όνειρα, σχεδόν, με τα νομοσχέδιά του και οι γονείς επιλέγουν να βοηθήσουν το παιδί του με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή βρίσκοντας ποια είναι καλή σχολή, ποιο επάγγελμα βγάζει καλά λεφτά!
Τι σημαίνουν αυτά; Καλή σχολή; Επάγγελμα με καλά λεφτά; Μα γιατί μπαίνουν αυτές οι απορίες στο τραπέζι;
Πολύ απλά, οι γονείς έχουν μεγαλώσει σε άλλες εποχές και τώρα πια ο κόσμος, όλοι πρέπει να το αποδεχτούν, εξελίσσεται και κατευθύνεται προς μια άλλη πραγματικότητα και πιο απλά οι γενιές γενικά και πάντα αλλάζουν! Έτσι αλλάζουν οι ανάγκες, οι προτιμήσεις… Και κάποιοι γονείς των προηγουμένων γενιών, δυσκολεύοντας το παιδί, αδυνατούν ή δεν δέχονται να αποδεχτούν την αλλαγή, μπορεί και να μην τον καταλαβαίνουν καθόλου ότι το κάνουν αυτό. Και λόγω της ανησυχίας τους και της αγάπης τους για το παιδί, προσπαθούν να το κατευθύνουν με τα παλαιά κριτήρια προς την κατεύθυνση της καλής σχολής, ενός διασήμου και δημοφιλούς επαγγέλματος με καλά λεφτά, γιατί έτσι έχουν μάθει (για το οποίο δεν φταίνε οι ίδιοι, απλά έτσι διαμορφώθηκε η Κοινωνία τους τότε).
Όμως θα πρέπει, οι γονείς, να υποχωρήσουν και να προσαρμοστούς στις καινούργιες ανάγκες του κόσμου!
Δηλαδή πρέπει να κατευθύνουν τα παιδιά τους, ακόμα και με έναν σύμβουλο, προς το τι αγαπάνε πραγματικά και ποιες είναι οι Κατάλληλες Σπουδές για αυτά, και όχι ποιο επάγγελμα! Γιατί, δεν ξέρουμε ποτέ τι θα γίνει αύριο ούτε να προβλέψουμε, αλλά το μόνο που μπορούμε να καθορίσουμε είναι το σήμερα! Δηλαδή, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί τότε που τα παιδιά θα βγουν στην αγορά εργασίας, αλλά μπορούν τα ίδια να καθορίσουν το παρόν βρίσκοντας ποιες σπουδές θα τους άρεσαν να σπουδάσουν!
Και από μεγάλο αριθμό πτυχίων μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι μεταπτυχιακό θέλει και να κάνει ένα επάγγελμα διαφορετικό από τις αρχικές σπουδές του!
Και είναι πολύ σημαντικό να βρει ένα παιδί τα ενδιαφέροντα, τις κλήσεις και τα ταλέντα του βρίσκοντας πρώτα την πρωσοπικότητά του και αγαπώντας αυτό που είναι πραγματικά!
Άρα επιλέγουμε τις κατάλληλες σπουδές για εμάς που θα απολαύσουμε όσα χρόνια κι αν είναι, και όχι επάγγελμα! Όσοι μικροί ή μεγάλοι κι αν είμαστε, βρίσκουμε κάτι το οποίο κάνει την καρδιά μας να χτυπάει γρηγορότερα! Και δεν σκεφτόμαστε τι θα πει ο καθένας για το τι είναι είναι σωστό να ακολουθήσουμε, αλλά ακούμε εμάς που ξέρουμε πραγματικά τι θέλουμε να σπουδάσουμε!

Καλόν επαγγελματικό προσανατολισμό να έχετε…!
Ευάγγελος Μπουραζάνας
Ωραίο άρθρο! Έτσι ήταν πάντα και από ότι βλέπω δεν άλλαξε τίποτα. Οι γονείς πάντα ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους και πολλές φορές όπως έγραψες αυτή η ανησυχία δεν βγαίνει σε καλό των παιδιών πάντα.
Προσωπικά έχω «καεί» με το θέμα τι θέλω να κάνω στη ζωή μου και τι επέλεξα ως «καλή δουλειά». Δεν ακολούθησα την κλίση μου παρά σπούδασα αυτό που υποσχόταν (τότε) επαγγελματική αποκατάσταση. Και μετά ήρθε η κρίση και δεν κατάφερα ποτέ να αξιοποιήσω το «καλό» μου πτυχίο.
Να ακολουθείτε την κλίση σας οι νεότεροι. Όλες οι δουλειές έχουν τα ζόρια τους, αλλά να ζορίζεσαι για κάτι που αγαπάς να κάνεις το κάνει να αξίζει τον κόπο.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Ουάου τέλειο σχόλιο, που με συμπληρώνει στην σκέψη μου! Έτσι είναι, αξίζει να κάνεις αυτό που αγαπάς και φυσικά αν το αγαπάς και θα επιτύχεις και θα ευτυχίσεις!!! Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου που ήταν κάτι παραπάνω από σχόλιο, καλή σου ημέρα!!!🙂
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Καλή και ήρεμη χρονιά, Ευάγγελε! Να διαλέξεις κάτι που σε γεμίζει εσένα πρώτα και κατόπιν βλέπεις τα χρήματα κα ό,τι τα ακολουθεί! Follow your heart!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Ευχαριστώ, κύριε Κρομμύδα, αυτό προσπαθώ και πιστεύω θα το καταφέρω να βρω αυτό που με γεμίζει! Καλή σας ημέρα, κύριε Κρομμύδα!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο