«Το επάγγελμα που για εμένα ξεχωρίζει🙂😉!»

«Επάγγελμα… Επάγγελμα… Το επάγγελμα που για μένα ξεχωρίζει… Αυτό που θα φέρει τα άνω, κάτω στη ζωή μου… Αυτό που θα έχω ανεξήγητη όρεξη να ασχοληθώ μαζί του… Ποιο είναι;»

  Σίγουρα, πολλοί, ειδικά οι σημερινοί μαθητές που κοντεύουν για πανελλήνιες, θα έχουν ζωντανέψει στο μυαλό τους τον παραπάνω συλλογισμό! Και τους δικαιολογώ: το εκπαιδευτικό σύστημα δίνει πολλά, αλλά τα οποία πολλά δεν είναι ποιοτικά και αποτελεσματικά, ώστε ο μαθητής να ξυπνήσει, να ανοίξει τους ορίζοντές του και να αρχίσει να αναζητά την αγαπητή του ενασχόληση της μετασχολικής του ζωής! Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι… Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα αυτού του άρθρου, αλλά για να εξηγηθεί ότι, πρέπει να ξυπνήσεις, να αρχίσεις να ψάχνεσαι, εσύ, μαθητά, γιατί, για να βρεις το επάγγελμα που θα αγαπήσεις, θα πρέπει να ζήσεις μια περιπέτεια αναζήτησης…

  Σε αυτήν την περιπέτεια, θα ήταν σημαντικό, πρώτον, να γνωρίσεις τα ενδιαφέροντά σου και τις δυνατότητές σου. Θα μπορούσες να κάτσεις να σκεφτείς τι σου αρέσει να κάνεις μέχρι στιγμής και τι θα σου άρεσε, ώστε μετά να εξιδανικευτείς σε δραστηριότητες, που δεν χρειάζεται να σου τις προσφέρει το σχολείο, και να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου. Έτσι θα έχεις αρχίσει να ανακαλύπτεις περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σου και, συγκεκριμένα, για τα ενδιαφέροντά σου, ώστε να βγάζεις περισσότερα συμπεράσματα για εσένα και για τα επόμενα «βήματά» σου.

  Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό το ταξίδι εξερεύνησης θα πρέπει να συνεχιστεί με το να αρχίζεις να φαντάζεσαι, να ονειρεύεσαι και να οραματίζεσαι… Δηλαδή, αφού γνωρίσεις καλά τα ενδιαφέροντά σου, θα αρχίσεις αυθόρμητα και θα συνεχίζεις, αν το θελήσεις, να ταξιδεύεις μέσα στη φαντασία σου οραματίζοντας όνειρα συναρπαστικά που, αν γίνονταν πραγματικότητα, νιώθεις ότι θα συμπλήρωναν ικανοποιητικά κάποιο «κενό» μέσα σου που αναζητάς στη ζωή σου! Ε, ένα κενό, που θα εμφανιστεί και θα σε «τρώει», θα είναι και η εύρεση του επαγγέλματος που αγαπώντας το θα ήταν ξεχωριστό για εσένα! Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αφήσεις ελεύθερα τα όνειρά σου να πηδάνε μέσα στο μυαλό σου και να αρχίσεις να τα κάνεις πραγματικότητα, όποια θες και είναι εφικτά (γιατί πρέπει να είσαι και ρεαλιστής), γιατί, αλλιώς, αν μαραθείς εγκαταλείποντάς τα για οποιονδήποτε λόγο, δε θα μπορέσεις, ακόμα κι αν θες, να έχεις προοπτική για το επάγγελμα που θα πρέπει να βρεις.

  Τέλος, αυτή η εξερεύνηση, για να ολοκληρωθεί και να αρχίσει η περιπέτεια η επαγγελματική, θα πρέπει όχι μόνο να εξελίσσεσαι όσον αφορά όλα όσα αναφέρθηκαν και να συνεχίζεις να πραγματοποιείς αυτά που ονειρεύεσαι αλλά και να αρχίσεις να μελετάς και να εξερευνάς περισσότερο τις προοπτικές σου και τα επαγγέλματα που ίσως σε ενδιαφέρουν ή θα σε ενδιέφεραν. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα στο πιάτο! Μην περιμένεις να σε βοηθήσουν, αν δε βοηθήσεις πρώτα εσύ τον εαυτό σου, σύμφωνα και με τον μύθο του Αισώπου «Ο ναυαγός» που αναφέρει την χαρακτηριστική φράση: «Σύν Ἀθηνᾷ και χεῖρα κίνει». Δηλαδή, άρχισε, για παράδειγμα να ψάχνεις σχολές, να ανακαλύψεις ποιες προτιμάς και πώς γίνεται η εκμάθηση του επαγγέλματός που σκέφτεσαι ή έχεις αποφασίσει ότι θες να ασχοληθείς. Άρχισε να εξερευνάς και να μαθαίνεις όσα πιο πολλά μπορείς για το επάγγελμα που θες, ώστε να έχεις μια εικόνα και ένα σχέδιο για την επαγγελματική κατεύθυνση που ίσως επιλέξεις να ακολουθήσεις. Γιατί, και έτσι, εξοικειώνεσαι περισσότερο με τις επιλογές, γίνεται πιο εύκολη η επιλογή της ενασχόλησης που θα ακολουθήσεις και γεννάς μια περιέργεια που θα σε ωθεί…

  Δεν είναι εύκολη υπόθεση να ανακαλύψει κάποιος το επάγγελμα που κάνει τη διαφορά για τον ίδιο! Γιατί πρέπει, πρώτα, να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Κι αν ξέρεις τι σου αρέσει, μην κάθεσαι και σήκω να το κυνηγήσεις! Θες να γίνεις καθηγητής, δημοσιογράφος, δικηγόρος, μάγειρας ή οτιδήποτε άλλο, κυνήγα το και μην αφήσεις τίποτα να μπει εμπόδιο…! Και αυτό ισχύει γενικά για κάθε όνειρο! Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσεις να βρεις το επάγγελμα που για εσένα ξεχωρίζει!

4 σκέψεις σχετικά με το “«Το επάγγελμα που για εμένα ξεχωρίζει🙂😉!»

  1. Έτσι είναι, Ευάγγελε. Δυστυχώς, δεν υπάρχει επαγγελματικός προσανατολισμός και αυτό δημιουργεί προβλήματα. Όμως, όταν κάποιος ενδιαφέρεται, βρίσκει λύση. Να είσαι καλά και καλημέρα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s