«Ποιο επάγγελμα να διαλέξω, άραγε…;»


Ένα «πρόβλημα» που απασχολεί τα παιδιά σχεδόν όλων των ηλικιών είναι το με ποιο επάγγελμα να ασχοληθούν στη ζωή τους! Το να διαλέξει κάποιος την ενασχόληση από την οποία εξαρτάται ο τρόπος ζωής του το οποίο θέλει και να το αγαπάει και να τον ικανοποιεί, να τον καλύπτει, δηλαδή, να του γεμίζει το ενδιαφέρον είναι δύσκολη υπόθεση για τους περισσοτέρους! Για αυτό σας παρουσιάζω αυτό το άρθρο: γιατί η πορεία προς το λύκειο άρχισε και τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου, αφού έρχεται η ώρα, χρειάζεται να επιλέξουν επάγγελμα! Πριν, όμως, σας πω τη συμβουλή μου, σαν δημοσιογράφος, διαβάστε παρακάτω τις συνεντεύξεις από κάποιους ανθρώπους με διαφορετικά επαγγέλματα:

-Σας αρέσει το επάγγελμα με το οποίο ασχολείστε και γιατί;
Δασκάλα Αγγλικών Φροντιστηρίου: Ναι, μου αρέσει το επάγγελμά μου, δε θα το άλλαζα με τίποτα! Μου αρέσει, γιατί το επάγγελμα αυτό είναι μια ασχολία με παιδιά και αυτό μου αρέσει πάρα πολύ! Επίσης, γιατί, πέρα από το μαθησιακό κομμάτι, έχει σχέση με την ψυχή των παιδιών! Δηλαδή να μάθουν να έχουν καλούς τρόπους, να πιστεύουν στο καλό, να συμπεριφέρονται καλά στους συνανθρώπους τους, γιατί είναι οι μελλοντικοί πολίτες της χώρας και του κόσμου. Γενικά να νιώθουν χαρούμενοι, ολοκληρωμένοι σαν άνθρωποι, να βρίσκουν τον δρόμο τους ψυχολογικά και στο επαγγελματικό τους κομμάτι και, πιο απλά, να βρίσκουν την επιτυχία τους στο τέλος της διαδρομής!!!
Υπάλληλος καταστήματος εταιρείας στο τμήμα επίπλων:
Αγαπώ το επάγγελμά μου, γιατί έρχομαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους τους οποίους βοηθάω στα προβλήματά τους που έχουν στις αγορές τους!
Παραγωγός σε ραδιοφωνικό σταθμό: Το επάγγελμα αυτό το επέλεξα εγώ ο ίδιος, πριν καλά-καλά γνωρίσω τον ίδιο μου τον εαυτό. Ίσως να με επέλεξε και αυτό τελικά. Ήταν το παιδικό μου όνειρο και τελικά έγινε πραγματικότητα! Οπότε το αγαπώ και είμαι πανευτυχής που το ραδιόφωνο έχει μπει στην καθημερινότητα μου. Είναι σπουδαίο να κυνηγάμε με σκληρή δουλεία τα παιδικά μας όνειρα. Η ικανοποίηση και η χαρά στο τέλος είναι διπλή!
– Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στο επάγγελμα αυτό;
Δ: Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι πως έχει σχέση με παιδιά! Επίσης, που βλέπω πως καμία μέρα δεν είναι βαρετή από την άλλη! Αυτό έχει και τα καλά του και τα κακά του.
Υ: Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι προσφέρω στους πελάτες έξυπνες ιδέες και λύσεις σχετικά με αυτό που θέλουν να αγοράσουν.
Π: Το πιο σπουδαίο πράγμα στο ραδιόφωνο είναι η αμεσότητα του, η ζωντάνια του και η σχέση που χτίζεις με τους ακροατές. Είναι όλα ζωντανά, όλα γίνονται εκείνη την στιγμή και αυτό είναι μαγικό. Επίσης πρέπει συνέχεια να είσαι πέρα από ομιλητής και διασκεδαστής των ακροατών, οφείλεις να είσαι χαρούμενος και ο φίλος τους κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους, π.χ. προς τη δουλεία. Είσαι η φωνή και τα λόγια που επιλέγουν να ακούν.
– Πείτε μας μια σημαντική δυσκολία.
Δ: Η πιο βασική δυσκολία είναι να βρίσκεις τρόπο να κάνεις το μάθημα τόσο ενδιαφέρον, για να θέλουν τα παιδιά να διαβάσουν, το να τα κάνεις να είναι οργανωμένα, να είναι πρόθυμα να διαβάσουν αυτό που πρέπει και να το αγαπήσουν!
Υ: Μια σημαντική δυσκολία είναι ότι δε λύνονται όλα τα προβλήματα με τον ίδιο τρόπο. Χρειάζονται διαφορετικοί χειρισμοί ανάλογα με την περίσταση.
Π: Η δυσκολία είναι η διαχείριση του ζωντανού αέρα κάποιες φορές. Το ζωντανό πρόγραμμα κρύβει κινδύνους. Πρέπει να είσαι πάντα σε ετοιμότητα. Επίσης, ορισμένες φορές είναι δύσκολο να είσαι χαρούμενος και κεφάτος στον αέρα, αν έχεις δύσκολες ημέρες, π.χ. Εκεί χρειάζεται έξτρα προσπάθεια από εσένα τον ίδιο.
– Τι συμβουλή έχετε να δώσετε στα παιδιά για το πώς να επιλέξουν το επάγγελμά τους;
Δ: Εγώ πάντα ακολουθώ τη καρδιά μου! Όταν ήρθε η ώρα που έπρεπε να διαλέξω το επάγγελμά μου, ήξερα ότι το ήθελα και το αγαπούσα! Όταν αγαπάς το επάγγελμα με το οποίο ασχολείσαι, νομίζω πως ό,τι δυσκολία και αν έχει και εμφανιστεί στον δρόμο σου, πάντα θα το απολαμβάνεις! Αν δεν το αγαπάς, που το κάνεις καθημερινά, θεωρώ πως όσα χρήματα και αν αποκτήσεις, γενικά, όσα υλικά αγαθά, πηγαίνεις στενάχωρος στον χώρο εργασίας σου. Αν το αγαπάς, μπορεί να έρχονται στιγμές σκληρές και ζόρικες, δεν το μετανιώνεις που το επέλεξες, όμως! Αυτό ισχύει για εμένα!!!
Υ: Τα παιδιά θα πρέπει να επιλέξουν για επάγγελμά τους αυτό που αγαπούν και τους εκφράζει περισσότερο!
Π: Εγώ κυνήγησα το παιδικό μου όνειρο, για πολλά χρόνια, με υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά. Ξεκίνησε ως χόμπι, έγινε ερασιτεχνική εργασία και στο τέλος κανονική δουλειά και καριέρα. Αυτό που θα έδινα ως συμβουλή σε ένα νέο παιδί είναι να ακούσει την καρδιά του και την ψυχή του και να κυνηγήσει αυτό που πραγματικά θέλει. Είμαι σίγουρος πια ότι αν κάνουμε αυτό που θέλουμε και επιλέξαμε, θα είμαστε καλύτεροι από οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα που μπορεί να προέκυπτε τυχαία.


Λοιπόν, αυτές ήταν οι παρουσιάσεις των επαγγελμάτων και των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτά. Ελπίζω να πήρατε μία γεύση από το πώς αντιμετωπίζουν εκείνοι τα επαγγέλματά τους, τα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων αυτών και να συμβουλευτήκατε αρκετά το πώς επιλέγουμε το επάγγελμα με το οποίο θα ασχοληθούμε και ξέρουμε ότι θα καθορίσει τη ζωή μας!

Αλλά θέλω κι εγώ να σας δώσω τη δική μου συμβουλή. Το να επιλέξεις το επάγγελμα με το οποίο θα ασχοληθείς στη ζωή σου και το οποίο θα γίνει κομμάτι της, πιστεύω πως πρέπει να γίνει με την καρδιά! Γιατί αυτή η απόφαση δεν είναι εύκολη όπως σας είπα και στην αρχή! Πρέπει να το αγαπάς…! Αν το αγαπάς αληθινά και θέλεις πραγματικά να αφιερώσεις χρόνο από τη ζωή σου σε αυτό, τότε θα ξέρεις και θα δεις πως αυτό το επάγγελμα θα το αντιμετωπίζεις ως μια ευχάριστη απόλαυση το οποίο σε καλύπτει πλήρως! Γιατί έτσι είναι η αληθινή και όμορφη αίσθηση του να κάνεις την εργασία που αγαπάς! Και τα λέω όλα αυτά, λόγω του ότι στη ζωή μας αν κάνουμε τις σωστές αποφάσεις, τότε δε θα βασανιζόμαστε με τα αποτελέσματά τους! Έτσι γίνεται και με τα επαγγέλματα: αν πάρεις τη σωστή απόφαση και είσαι ικανοποιημένος με αυτήν για την εργασία με την οποία θα ασχοληθείς, δε θα βασανίζεσαι από αυτό, αλλά θα το βλέπεις ως μία ευχάριστη και ικανοποιητική ενασχόληση!!! Αρκεί να το πάρουμε στα σοβαρά και με την καρδιά και το τι θέλουμε πραγματικά να αποφασίσουμε σωστά για εμάς!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s