«Νοιάζομαι για την πόλη μου, νοιαζόμαστε για την πόλη μας!»


Αχ…Η πόλη μας, η πόλη των Αθηναίων… Μια πόλη τεράστια σε έκταση και πληθυσμό! Με μεγάλη, σπουδαία ιστορία που οδήγησε πολλούς λαούς σε ένα καλύτερο αύριο…! Μια πόλη «μαγνήτης» για τους τουρίστες του εξωτερικού, οι οποίοι μαγνητίζονται από την υπέροχη, ξεχωριστή, όμορφη ιστορία της και τα μοναδικά ιστορικά μνημεία! Η πόλη στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία!!! Είναι και η πρωτεύουσα της Ελλάδος!!!
Είναι μια ξεχωριστή, «ιδιόμορφη» πόλη και κάποιοι πολίτες νιώθουν υπερήφανοι που κατοικούν σε αυτήν! Αλλά, αντιθέτως, εκτός από όλα αυτά τα λαμπρά χαρακτηριστικά, δυστυχώς, κάτι τη χαλάει στο κομμάτι του τρόπου ζωής των πολιτών, με αποτέλεσμα κάποιοι πολίτες να μην είναι ικανοποιημένοι που ζουν σε αυτή!!! Για παράδειγμα: δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι «πρασίνου», υπάρχουν πολλοί άστεγοι, φτωχοί κάτοικοι της πόλης μας, εγκαταλελειμμένα κτίρια τα οποία «ζουν» χωρίς κάποιος να τα κατοικεί, μόνα τους και «σκουριασμένα» κ.ά. που καλύτερα να μη σας τα πούμε, για να μη σας χαλάσουμε της εκπλήξεις που σας περιμένουν παρακάτω!
Δεν είναι θλιβερά όλα αυτά; Δε σου προκαλούν την επιθυμία να πεις «γιατί;»; Όλα αυτά, πώς να μη δυσαρεστούν τους πολίτες της πόλης μας; Πώς να μη παρουσιάζουν μια άσχημη εικόνα της προς το εξωτερικό; Αυτές είναι ερωτήσεις που πρέπει να μας έρχονται στο μυαλό μας και να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: «Τι μπορούμε να κάνουμε, για να τα διορθώσουμε όλα αυτά;» και να σκεφτόμαστε πως πρέπει να κάνουμε το αδύνατο δυνατό για να διορθωθούν!
Δεν είναι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για όλους μας! Δεν «υπάρχω», αλλά «υπάρχουμε» και «συνυπάρχουμε» όλοι μαζί!!! Με λίγα λόγια ό,τι έχουμε να κάνουμε για την πόλη μας πρέπει να το κάνουμε μαζί και, μάλιστα, την κατάλληλη στιγμή! Πρώτα ας καλυτερεύσει η ζωή όλων μας, ώστε να καλυτερεύσει η καθεμία ξεχωριστά! Μπορούμε να το κάνουμε, να τα καταφέρουμε! Απλά, θέλει: πίστη, πείσμα, αφοσίωση, θέληση, εργατικότητα και συνεργασία! Έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πόλη μας και τους πολίτες της, τους συμπολίτες μας!!! Έτσι Θα μπορεί να δουλέψει σαν καλολαδωμένη μηχανή!!! Έτσι μπορεί να «λάμψει»!!! Λοιπόν, τι λέτε;! Ας δράσουμε, λοιπόν…!!!
Μπορούμε να ξεκινήσουμε με το να αρχίσουμε να μη πετάμε τα σκουπίδια μας, να το πω λαϊκά: όπου μας «καπνίσει» και να τα ρίχνουμε στον κατάλληλο κάδο απορριμμάτων! Επίσης, μπορούμε να συνεχίσουμε με το να λέμε τα προβλήματά μας, με ωραίο τρόπο, στο δημαρχείο! Τέλος, μπορούμε να αρχίσουμε, όσοι δεν το κάνουμε, να σεβόμαστε την πόλη μας και να τη φροντίζουμε για το δικό της καλό μέσα από το οποίο βγαίνει το καλό το δικό μας και όλων μας!!!
Έχουμε πάρει συνέντευξη από τον Αντιδήμαρχο Υγείας και Παιδείας, κύριο Μ. Καλαμπόκα. Διαβάστε παρακάτω, για να πάρετε γεύση από τη γνώμη αυτού του μέλους του δημαρχείου του Δήμου μας:Πώς νιώθετε που σας εκλέξανε οι πολίτες της Αθήνας;

Νιώθω ιδιαίτερη τιμή αλλά και ευθύνη ώστε να μπορέσω να επιτύχω από τη θέση του Αντιδημάρχου τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μου!

Σας αρέσει αυτό το επάγγελμά και γιατί;

Δεν είναι επάγγελμα! Το επάγγελμά μου είναι η Ιατρική και θα είναι για πάντα! Έχοντας εργαστεί ως Γυναικολόγος-Οικολόγος πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Μεγάλη Βρετανία). Αυτή είναι ενασχόληση που σχετίζεται αποκλειστικά με τη διάθεση προσφοράς στον συμπολίτη.

Πείτε μας τον στόχο σας;

Ο στόχος μου είναι να είμαι στο πλευρό του Δημάρχου μας Κώστα Μπακογιάννη, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, ειδικά στους δυο τομείς που έχω αναλάβει

Πείτε μας ένα σημαντικό πρόβλημα της πολιτείας μας και πώς θα το λύσετε.

Τα προβλήματα είναι πολλά. Ωστόσο, θα μπορούσα να αναφέρω αυτά που έχουμε ήδη αρχίσει να διορθώνουμε, δηλαδή, τα Δημοτικά Ιατρεία αλλά και τη συνεχή βελτίωση των δυνατοτήτων επιμόρφωσης των συμπολιτών μας με τα προγράμματα «Διά βίου Μάθησης» .

Θα θέλατε να ακούσετε τους πολίτες τι έχουν να πουν για την πόλη μας; Δηλαδή για τα προβλήματά της, τα θετικά της κλπ.

Φυσικά, ο οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να με δει, να συζητήσουμε τα προβλήματα και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις! Σας περιμένω με χαρά!

Τι νομίζετε πρέπει να γίνει για να κατορθώσουμε να κάνουμε την πόλη μας έναν καλύτερο τόπο κατοικίας;

Είναι πολλά: η ασφάλεια , η καθημερινότητα , το πράσινο… Πρέπει να βελτιώνονται πάντα αλλά να συνοδεύονται και από ανάλογες παρεμβάσεις σε πιο σύνθετα ζητήματα, όπως στη Δημοτική Υγεία και Παιδεία.

Αν ήσασταν στη θέση των πολιτών, τι, νομίζετε, θα μπορούσατε να κάνετε για μια καλύτερη Αθήνα;

Σίγουρα, όπως έχω αποδείξει με τη ζωή μου, να συμμετέχω στα κοινά ώστε να μην κρίνω μόνο αλλά να μάχομαι ενεργά για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μου!

Πώς πιστεύετε πρέπει να λειτουργεί ένας Δήμος, για να φροντίσει μια ολόκληρη πόλη, σαν τη δικιά μας;

Με διαφάνεια, καλή οργάνωση και «ανοικτά αυτιά και μάτια» στους πολίτες!
Επίσης, πήραμε συνέντευξη από τον κύριο Μπακογιάννη, τον Δήμαρχό μας, των Δήμαρχο των Αθηναίων σχετικά με το επάγγελμά του ως δήμαρχος και την άποψή του για την πόλη μας! Διαβάστε παρακάτω, για να καταλάβετε την οπτική του κυρίου Μπακογιάννη μέσα από την «οπτική του 18ου»!:

1. Ποια είναι η γνώμη σας για την Αθήνα; Θα θέλατε να κατοικείτε σε άλλη πόλη; Σας αρέσει σαν πόλη; Αν ναι, τι σας αρέσει περισσότερο σε αυτήν;! Αν θέλετε περιγράψτε και συγκρίνετε την παλιά Αθήνα από τα παιδικά σας χρόνια και φανερώσετέ τη σε μας!

Η Αθήνα είναι η πόλη των πόλεων. Παγκόσμια όπως η ιστορία, ο πολιτισμός της αλλά και το παρόν της. Ξέρετε, όποια σύγκριση της σημερινής Αθήνας με προηγούμενες περιόδους, θεωρώ ότι αδικεί αυτό που είναι και αυτό προσδοκά να γίνει. Κρατάμε τα καλά της και επενδύουμε σε αυτά ή προσπαθούμε να τα «ξυπνήσουμε». Επειδή με ρωτάτε για τα παιδικά μου χρόνια, θα σας πω ότι μου έχει λείψει , αυτό που λέμε, δημόσιος χώρος. Ο ελεύθερος χώρος για όλους. Τα κομμάτια εκείνα της Αθήνας που μπορείς να τα περπατήσεις, να τα παρατηρήσεις και να τα απολαύσεις. Αυτό κάνουμε σήμερα. Προσπαθούμε με τον Μεγάλο Περίπατο, ένα έργο που αλλάζει την Αθήνα, να φέρουμε στην επιφάνεια τις εικόνες της από το παρελθόν και να τις συνδέσουμε με το σήμερα και το μέλλον της πόλης.
Η Αθήνα που ήθελα ως παιδί είναι αυτή που θέλει και σήμερα ένας νέος άνθρωπος. Θέλει να του δίνει χώρο, να τον απελευθερώνει σε αυτά που έχει ανάγκη να κάνει στη γειτονιά του, στο δρόμο του, στην πλατεία του. Να μπορεί να εκφραστεί με την παρέα και τους φίλους του δημιουργικά, σε όποια γωνιά της πόλης θέλει. Να μπορεί να κυκλοφορεί με το ποδήλατό του χωρίς άγχος, με ασφάλεια. Να μη μένει με την απορία « Τι φάση με αυτήν την πόλη;», τη δανείζομαι από τον μεγαλύτερο γιο μου, αλλά να «κολλάει» με τη γειτονιά του.

2. Ποιος είναι ο ευρύτερος σκοπός σας ως δήμαρχος;

Είναι να αγαπήσει ο κάθε κάτοικός της την πόλη. Να αρέσει σε εσάς και τους φίλους σας η Αθήνα, να την απολαμβάνετε εσείς και η οικογένειά σας και κάθε οικογένεια. Να δημιουργήσουμε την Αθήνα που θα τη ζεις από το πρωί που πηγαίνεις στο σχολείο ή τη δουλειά μέχρι το βράδυ που πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο ή θα βρεθείς στην καθαρή πλατεία με τους φίλους σου. Που θα σου δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να εξελιχθείς, να δημιουργήσεις. Ο σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μία πόλη που δεν θα την χρησιμοποιούμε αλλά θα τη ζούμε. Και αυτό γίνεται με προσπάθεια για την αλλαγή της καθημερινότητας στην πόλη. Αυτός είναι ο τελικός στόχος, να κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη. Για όλους.

3. Πιστεύετε πως υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι θα τα καταφέρετε; Αν ναι, γιατί; Θα προσπαθούσατε να τους αλλάξετε τη γνώμη τους;

Είναι πολύ λογικό να υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν σ ’εμάς. Αλλά και αυτοί ζουν τα ίδια προβλήματα με εκείνους που μας πιστεύουν. Άρα, ότι αλλάζει προς το καλύτερο στην Αθήνα, αλλάζει για όλους. Ο πόλεμος που έχουμε για να λύσουμε τα προβλήματα της Αθήνας, είναι με τα προβλήματα, όχι με τους ανθρώπους. Και ξέρετε κάτι; Το θέμα δεν είναι να πιστέψει κάποιος εμάς αλλά αυτό που κάνουμε. Αν αγαπήσει την Αθήνα που γίνεται καλύτερη, αν πιστέψει σε μία Αθήνα καθαρή, πιο όμορφη και ανοιχτή για όλους, μας αρκεί.

4. Αν ήσασταν κάποιος άλλος, θα ψηφίζατε τον εαυτό σας για δήμαρχο της πόλης σας; Γιατί; Μπορείτε να περιγράψετε πώς ψηφίζουν, κατά τη γνώμη σας, οι πολίτες σήμερα και γιατί;

Το λογικό είναι να σας απαντήσω «Ναι θα με ψήφιζα» επειδή με ξέρω. Το ερώτημα όμως, είναι: Με πείθω για να με ψηφίσω; Δεν αρκεί να ξέρεις κάποιον για να τον ψηφίσεις αλλά να σε πείθει ότι μπορεί να κάνει αυτό που λέει. Ότι λέει λίγα και κάνει στην πράξη περισσότερα. Όσον αφορά στο πώς ψηφίζουν οι πολίτες, θα σας πω ότι τα πράγματα αλλάζουν. Κάθε γενιά που ψηφίζει, έχει διαφορετικά κριτήρια. Αλλιώς βλέπετε την Αθήνα εσείς και αλλιώς οι γονείς σας ή μπορεί να βλέπετε με τον ίδιο τρόπο το παρόν της αλλά με διαφορετικό το μέλλον της. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι για να έχει μία καλύτερη γειτονιά, μία πιο καθαρή πόλη, δεν μπορεί να το περιμένει από τα κόμματα και τις παρατάξεις αλλά από ανθρώπους. Όλοι μας ψάχνουμε για τους ανθρώπους που θα κάνουν τη δουλειά, όπως λέμε, στην πόλη. Και αυτό είναι θετικό.

5. Κάποιοι δεν δίνουν σημασία στα παιδιά και τους εφήβους για τα θέματα της πόλης και γενικά; Εσείς, θα δίνατε και γιατί; Τι συμβουλή έχετε να δώσετε στους νέους πολίτες για τη σωστή φροντίδα της πόλης μας;

Η πόλη που αδιαφορεί για τα παιδιά, δεν μπορεί να έχει μέλλον. Από εκεί ξεκινούν όλα. Από την πόλη που δεν αναγκάζεται να ζει ένα παιδί αλλά που του αρέσει να ζει σε αυτή. Όταν εσείς και οι φίλοι σας μπορείτε να περπατάτε σε χώρους καθαρούς, με φωτισμό και ασφάλεια, τότε και εσείς και οι οικογένειές σας θα είναι χαρούμενοι. Όταν εσείς έχετε χώρους να αθληθείτε ή ασφαλείς ποδηλατοδρόμους, τότε και οι γονείς σας και εγώ ως γονιός, θα είμαστε χαρούμενοι. Και θα είμαστε ευτυχισμένοι όταν εσείς ζείτε σε μία πόλη που είναι φιλόξενη και καλύπτει τις ανάγκες σας. Ικανοποιεί αυτό που θέλετε να κάνετε. Δεν συνηθίζω να δίνω συμβουλές, μου αρέσει να συζητάω με ανθρώπους της ηλικίας σας γιατί μαθαίνω πολλά. Άρα λοιπόν δεν συμβουλεύω, ζητώ από εσάς και όλους τους νέους της πόλης να ενδιαφερθούν ενεργά για αυτήν. Να αποκτήσουν λόγο για τις αλλαγές στη γειτονιά τους. Να μη θεωρήσετε ότι επειδή ψηφίζουν οι άλλοι, μπορούν και να αποφασίζουν για το μέλλον σας. Σας ζητώ να μιλήσετε, να συζητήσετε, να εκφραστείτε. Θέλουμε να σας ακούσουμε.

(Μία παλιά Δημοσιογραφική Αποστολή μου από πέρυσι με τη σχολική εφημερίδα του 18ου Γυμνασίου Αθηνών, «Η οπτική του 18ου»)

Γράψτε στα σχόλια ό,τι γνώμη έχετε για την πόλη σας, οποιαδήποτε κι αν είναι. Επίσης: έχει προβλήματα και πώς μπορούν να επιλυθούν; Αν είχατε μαγικές δυνάμεις, τι θα αλλάζατε σε αυτήν; Τι νομίζετε μπορεί να αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, είτε κακιά είτε καλή είτε ο,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε;!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s